Поради для починаючих велотріперів

Автор Тарас Пасимок, 22:43, 17 Липень 2011

Попередня тема - Наступна тема

Тарас Пасимок

Активно катаюсь Косовом та сусідніми селами вже місяць - є вже кілька актуальних порад для починаючих!

1. НЕ ЕКОНОМТЕ НА ВЕЛОСИПЕДІ!!! Краще не їсти місяць-два мняса, але врешті-решт хороший і якісний вел збереже вас від мільйона неприємних ситуацій, а також і врятує життя, адже деталі не випадатимуть з байка на ходу швидкісного гірського спуску

2. Не бажано їздити вночі чи вечором коли темно, навіть якщо у вас ок велосипед і є світловідбивачі і хороша якісна передня і задня фари - водії вночі їздять дуже швидко навіть в межах міста і світло на ближнє для велосипедистів не перемикають, я вже мовчу про пішоходів з кущів, які перебігають будь-де дорогу.

3. Не бажано їхати в далекі мандрівки в спеку - це дуже важко для організму - літом краще або зранку або від 18-00 і до 21-00

4. Бажано їхати в хмарну прохолодну погоду - буде набагато більше сил на катання, а не на боротьбу із зневодненням

5. Дуже важливо мати із собою достатньо води - навіть в хмарну погоду хочеться багато пити

6. Бажано часто відпочивати - тобто крім звичайних привалів, щоб посидіти, поговорити і попити води - варто ще час від часу просто йти з велосипедом - це допоможе розімнути втомлені м'язи від їзди

7. Не беріть із собою багато поклажі в рюкзаки - це значно ускладнюває ваш рух вже через 30 хв.

8. На стрімких і швидких спусках в горах не забувайте про машини, які можуть їхати знизу - важливо їхати з правої сторони, а також не сильно поспішати, бо дороги в горах вузькі і з машиною на швидкості вам не розминутись з миром! (особливо з вантажівкою, яких в горах багато)

9. Завжди уточнюйте ваш маршрут пересування із місцевими жителями, якщо ви не точно знаєте дорогу - це зекономить ваш час і не дасть вам заблукати в Карпатах вечором

10. Перед початком катання, а також в його кінці і в самому процесі їзди часто перевіряйте:

чи добре накачані колеса

чи не потрапили куски болота і каміння на ланс і передній та задній перемикач

чи справні гальма

- особливо перед швидкими спусками - це також може врятувати вас від травм!

Gorolya

ще добре мати з собою карту місцевості)
то капець як виручає, особливо якщо маршрут не знайомий.
бо не завжди є в кого запитати дорогу)  :)

Burkut

6 - зовсім неправильно.
навпаки краще весь час їхати - тоді не збивається дихалка, менше забиваються м'язи.

KosivArt

замість рюкзака краще мати багажник, а на спині возити фотокамеру :)

IVP

ЦитатаДуже важливо мати із собою достатньо води - навіть в хмарну погоду хочеться багато пити

нездається трохи суперечливим ? ))) взагалі-то воду при бігу чи велокатанні не п"ють, набирають в рот і добре полощуть випловуючи, так вода швидше остудить і попаде куда потрібно, а якшо пити то вона буде тільки мішати далі їхати. Краще находу через кожних 15 хв. напр змочувати рот.

ЦитатаНе беріть із собою багато поклажі в рюкзаки - це значно ускладнюває ваш рух вже через 30 хв.

Тарас Пасимок

Цитата: Burkut від 01:39, 18 Липень 2011
6 - зовсім неправильно.
навпаки краще весь час їхати - тоді не збивається дихалка, менше забиваються м'язи.

мейбі для чоловіків це правильно, а от дівчата швидко стомлюються!)

Тарас Пасимок

Цитата: IVP від 11:31, 18 Липень 2011
нездається трохи суперечливим ? ))) взагалі-то воду при бігу чи велокатанні не п"ють, набирають в рот і добре полощуть випловуючи, так вода швидше остудить і попаде куда потрібно, а якшо пити то вона буде тільки мішати далі їхати. Краще находу через кожних 15 хв. напр змочувати рот.

я писав ці поради від себе, я особисто п'ю багато, а якщо йду або їду велосипедом, то ще більше - інакше не можу!

Тарас Пасимок

ще дві поради скажу із власного досвіду:

1. Не залежно від погоди і складності маршруту ВАЖЛИВО взувати хороші, зручні і міцні кросовки, бо їхати в сандалях чи шльопанцях - це незручно і небезпечно,  бо нога може злітати з педалей!

2. Також варто з собою мати легку куртку чи кофту, бо погода в горах дуже швидко змінюється і через 30 хв спеки - може раптово піти сильний дощ чи навіть град!

Gorolya

Burkut

людина, змінюючи навантаження втомлюється сильніше, ніж маючи однотипні вправи. просто початківцям не треба відразу ломити кудись, делко вирячивши очі. до того ж це може потім вилізти боком для здоров'я.
дуже важливо, щоб велосипед був потрібного розміру та сідло правильно виставлене. не менш важливе правильне педалювання. іноді, в спекотні дні випиваю до 10 літрів води, і при цьому відчуваю серйозну дегідратацію, тому ввечері випиваю ще 2-3 літри. щоправда так багато п'ю коли проходжу 100-200 км складних трас при спеці добре за 30. але навіть при більш сприятливих погодніх умовах випиваю десь літру на 20-30 км. добре, що в карпатах, ні відміну від криму, вода є майже всюди.

а от стосовно води - тут ти правильно написав: пити треба і пити багато. не можна доводити до того, що хочеться пити і в роті посохло. так можна убити коліна чи інші суглоби.
але пити потрібно часто і потроху. як не дуже жарить, то по 2-3 ковтка кожні 10-15 хвилин. як спека, то частіше.
при піших походах дійсно краще пити менше, але там дещо інші навантаження.

стосовно взуття - в сандалях їздити можна, випускають навіть спеціальні велосандалі, але в горах можна випадково збити пальці об каміння при падінні, чи стрибку з велосипеда.
що до одягу, то в мене є приказка - чим менше одягнеш. тим менше одягу промокне :)
а щоб не було холодно в мокрому їхати, то треба просто крутити дужче і сам себе зігрієш :)
але в гори майже завжди з собою беру віндстоперну куртку та вармери на руки й ноги

Тарас Пасимок

Цитата: Burkut від 16:55, 18 Липень 2011
а от стосовно води - тут ти правильно написав: пити треба і пити багато. не можна доводити до того, що хочеться пити і в роті посохло. так можна убити коліна чи інші суглоби.
але пити потрібно часто і потроху. як не дуже жарить, то по 2-3 ковтка кожні 10-15 хвилин. як спека, то частіше.
при піших походах дійсно краще пити менше, але там дещо інші навантаження.

ми так якраз і п'ємо - тут вгадали - організм сам підказав  :)

і ще згадав як на мене корисну пораду - ОКУЛЯРИ!!!!

коли сонячна погода то сонцезахисні окуряри помагають не тільки від сонця, але й від пилюки грутової та і асфальтної дороги, яка лізе в очі від власної їзди і від машин, а також від комах яких дуже багато літом і всі хочуть залетіти тобі в око - так не раз вже втрачав керування велом

в хмарну погоду підійдуть прозорі скла чи пластик - головне шоб окуляри міцно тримались на голові! :)

П.С. Давно вже я на форумі так багато не писав, але може комусь і пригодиться ця тема!

Burkut

додам, що окуляри ті ОБОВ'ЯЗКОВО мають бути спортивними, а не ті, в яких ходиш по місту чи на дискотеки.
спеціальні велосипедні краще, але підійдуть і бігові чи страйкбольні, та навіть робочі промислові окляри підійдуть.
чому? в них лінзи з ударотривкого полікарбонатного пластику і при падінні ви не пораните очі уламками скла.
також була ситуація, коли в криму наш керівник групи полетів носом з гори по сипусі. язби не окуляри, то мілкими камінчиками йому б пошкодило очі, та й дужки захистили лоба, бо він на тих окулярах проїхав кілька метрів. в результаті лише подряпини на лінзах та дужках
до речі, ось непоганий сайт про окуляри(в основному вело) рекомендую прочитати статті про технології та корисну інформацію. ну й інформацію на головній

Синиця

а як же вибрати спортивні окуляри на сайті, не знаючи чи підійдуть вони тобі?
Та ж навіть прості, не спортивні, ми приміряємо в магазині по 10 штук, стараючись знайти такі, в яких виглядатимемо як люди :)

IVP

про HELMET забули, на ньому теж не варто економити, адже дорогий і якісний шолом запорука вашої безпеки та комфортного катання. (напр. я собі взяв BBB elbrus bhe-32)

http://bbbparts.com.ua/helmets/elbrus/

Тарас Пасимок

Цитата: Christina_Strynadyuk від 22:26, 18 Липень 2011
а як же вибрати спортивні окуляри на сайті, не знаючи чи підійдуть вони тобі?
Та ж навіть прості, не спортивні, ми приміряємо в магазині по 10 штук, стараючись знайти такі, в яких виглядатимемо як люди :)

до речі ціни в тому інтернет магазі геть людські 250-350 грн., але правильно каже Христина що тре всі міряти!

я от хочу зі змінними лінзами) буду складати гроші  :crazy:

а в франику чи коломиї де можна їх помацати і поміряти?