Тема релігії

Автор borowed, 19:53, 23 Грудень 2007

Попередня тема - Наступна тема

borowed

шановний Вайлдперсон,дивно,шо замість того,щоб надавати якісь історичні дані,ви пічкаєте нас науковою фантастикою...це шось типу Шляху аріїв.Книжка може і прикольна,але читати тре скептично

wildperson

Цитата: borowed від 14:01, 29 Листопад 2008
шановний Вайлдперсон,дивно,шо замість того,щоб надавати якісь історичні дані,ви пічкаєте нас науковою фантастикою...це шось типу Шляху аріїв.Книжка може і прикольна,але читати тре скептично
У Бушкова в даному циклi- то не наукова фантастика, а iсторичнi данi, просто на живiй, неакедемiчнiй мовi (що важливо вважаю). Читати треба все скептично, але коли то аргументовано (а не просто IMHO)- можно вiднестися трохи серйознiше.

Marinka

Цитата: borowed від 14:50, 28 Листопад 2008
те,що  твоя улюблена Візантія була наймогутнішою,зовсім не означало,шо вона хоч раз нас цією могутністю  рятувала.От наприклад,германські рицарські ордени б не йшли походами на схід,Якби там були католики.Один приклад.таких може бути багатенько
Йой, пане, ви щось таке кажете, що як говорить один з моїх улюблених поетыв "не про....ть за цілий тиждень";)
До слова, те про що ти говориш - має історичну назву - ХРИСТОВІ ПОХОДИ, В них брали участь не тільки Німецькі, а й Французькі та Англійські "воїни Христа".

Екскурс в історію Частина 2.
Майже два століття (1096 - 1270) тривав воєнно-колонізаційний рух західноєвропейських феодалів в країни Східного Середземномор'я під знаком боротьби християнства з ісламом за святі місця.
   Організатором походів виступала католицька церква, яка надавала їм характеру релігійних війн. Але це лише їх ідеологічне забарвлення, а не причини.
   В першу чергу хрестові походи були породжені зростанням агресивності західноєвропейських феодалів, їх прагненням до захоплення багатих земель на Сході, до примноження власних багатств. Це прагнення стало особливо помітним з кінця ХІ ст. у зв'язку із збільшенням матеріальних потреб класу феодалів, що обумовлювалось загальним економічним піднесенням, ростом торгівлі. Задовільнити потреби, що зростали, феодалам було легше силою зброї.
У ІХ ст. на Близькому Сході склалася обстановка, яка сприяла здійсненню цих загарбницьких планів. У 1055 р. турки-сельджуки заволоділи Багдадом, у битві при Манцикерті у 1071 р. перемогли візантійське військо, захопили майже всю Малу Азію, Сирію, Палестину з Ієрусалимом, де знаходились головні християнські святині. Це дещо ускладнило відвідання святих місць, гроба господня.
З півночі підступали печеніги і половці. Це і заставило Алексія І (Візант.імператор) просити воєнної допомоги у папи та західноєвропейських країн.
Весною 1096 року, не дочекавшись лицарів, у похід рушили загони селян Франції, Німеччини і Італії. Вони були погано озброєні і недосвічені у військовій справі. У першому ж бою під столицею Нікейського султанату їхню армію знищили турки. Ледь десята частина врятувалася втечею.
Лицарі під проводом досвіченого нормана Боемунда Тарентського зібралися восени 1097 року і наступного року захопили Нікею, Едессу, а пізніше Кілікію і Єрусалим (1099). Вони заснували Єрусалимське королівство, а також, Антіохійське князівство, Едесське і Триполійське графства. Крім того, тут були організовані чернечо-лицарські ордени іоанітів, тамплієрів і Тевтонський орден.
1144 року мосульський султан відвоював Едессу, що стало приводом для другого походу (1147—1149), який завершився невдачею
1187 султан Саладин (Салах ад Дин) розбив хрестоносців і захопив Єрусалим. Відбивати святе місто у третьому поході вирушили зі своми військами король Франції Філіпп ІІ Август, король Німеччини Фрідріх І Барбаросса і король Англії Ричард І Левине Серце. Єдиним успіхом походу було завоювання Кіпру, який був проданий тамплієрам.
Результатом четвертого походу (1202—1204) були узурпація влади імператора у Константинополі і заснування Латинської імперії.
Відбулося ще чотири хрестові походи — усі невдалі (1217—1221, 1228—1229, 1248—1254, 1270). У 1212 році окремо був організований похід дітей, що як безгрішні мали відвоювати Єрусалим. Похід закінчився ганебно. Діти частково не витримали труднощів походу, а частково були продані в рабство.

ОТЖЕ!!!! Ці походи якщо говорити про релігію, були спрямовані проти МУСУЛЬМАН.
Раджу не вчити історію за Голівудськими блокбастерами.......

borowed

мдям))))Тевтонський орден тоже брав участь в походах на Середземноморя???ні..я зовсім не  мав на ввазі хрЕстові походи.Вчи матчастину

wildperson

Цитата: borowed від 20:40, 29 Листопад 2008
мдям))))Тевтонський орден тоже брав участь в походах на Середземноморя???ні..я зовсім не  мав на ввазі хрЕстові походи.Вчи матчастину
Брав участь, брав. Там всi брали, як тiльки в краiнi якiйсь на той час ставало надто багато дуркуючих лицарiв- нормальний монарх вказував iм дорогу: "в хрестовий похiд, бля!!!" Й зразу полiтична обстановка ставала полегше.
P.S. Про 1212 рiк- не знав, Маринка- кинь лiнк будь ласка

borowed

ну якшо на те пішло,то вказував папа,котрому на лапу давали монархи)хоча..може то все відбувалось суто з ідеалістичних побуджень))

Marinka

Цитата: borowed від 01:41, 30 Листопад 2008
ну якшо на те пішло,то вказував папа,котрому на лапу давали монархи)хоча..може то все відбувалось суто з ідеалістичних побуджень))
Ти загубив тематичну нитку бесіди. Це вказує лише на небажання логічно мислити. Спочатку ти говориш, що непогано б якщо ми були католиками. Зараз же звинувачуєш папу римського в коррупції.... Бе. Хто ж таке робить? Ти або в одному таброрі або в іншому.;)
А про які походи германських рицарів говорив ТИ?

Marinka

borowed

про експансію тевотонського ордену на схід;)на словянські землі)це до речі  детально описано в курсі історії україни за якийсь там клас)

borowed

та я про те,що з точки зору політики вигідніше було б якби словян охрестили не за Візантійськими канонами.

Marinka

Цитата: borowed від 20:04, 30 Листопад 2008
та я про те,що з точки зору політики вигідніше було б якби словян охрестили не за Візантійськими канонами.
Тормоз. ;)  Повторюю. А про які походи германських рицарів говорив ТИ?

borowed

хм....читай вище)))

Marinka

Цитата: borowed від 13:31, 01 Грудень 2008
хм....читай вище)))
Вибач, тормоз я ;) Тепер по суті ;)

Орден брав участь у хрестових походах за визволення Палестини, відіграв значну роль у християнізації Східної Європи та поширенні західно-европейських звичаїв на її теренах.

Це були війни з  печенігами, Новгородським князівством, Литовським князівством, Польським, Білоруським (частина) і Здається по Сх. Європі все. Де пройшли тевтони - майже всі країни стали КАТОЛИЗОВАНИМИ. Ну і?
Задачею Тевт. ордену була експансія католицької церкви всюди, де її ще не було.
А дійшли до Новгорода, получили лопатою по горбі (1242 рік), і пішли восвоясі...

І всьо єдно то си були хрестові походи....

Ну і чим тобі не сподобалися Тевтони, тим що вони не добралися до нашої неньки України? 

borowed

йо))неньки України тоді в помині не було.
Отже,розсудимо.От були б східні словяни католиками - не було б походів тевтонців(як я і казав,тевтонці - це лише конкретизація).Раз
візьмем до прикладу Польщу.Якшо памятаєш.то майже завжди гніт з боку Польщі був втому числі і релігійним.Ти зараз почнеш говорити про національну ідентифікацію,АЛЕ,все ж,як на мене,будь Україна католицькою - мала б величенькі шанси отримати автономія в складі Жечі Посполітой,шо б на заваді не стало.два.
при бажанні ,Вікіпедія в мене в закладках,так шо пихати мені вирізки з неї не варто;)

Marinka

Цитата: borowed від 14:54, 01 Грудень 2008
Вікіпедія в мене в закладках,так шо пихати мені вирізки з неї не варто;)
Ніц я тобі не пхала, то для wildperson. Бе-бе.