Тема релігії

Автор borowed, 19:53, 23 Грудень 2007

Попередня тема - Наступна тема

borowed

як вважаєте,яка релігія більше підходила б Україні?Як на мене,то якби Володимир охрестив Русь і навязав католицизм,ми б зараз були набагато розвиненішою країною...

Juha

На мою думку, на той час Християнство було найкращою релігією для Русі. А Володимир був НАЙМУДРІШИМ з усіх князів (ну й син його Ярослав також). І повірте, йому було 100% видніше. А що стосується Католицизму, то він сформувався десь через 50 років після смерті Володимира. І сформувався взаємним прокляттям двох "вождів": Папи Римського і Константинопольського патріарха. До цього це було православ'я із двома гілками західною та східною, які виникли після розпаду Римської імперії. Це короткий екскурс в історію.
А щодо того як нам би було жити з католицизмом. Я скажу, яка б у нас не було релігія від давніх часів, всеодно в нас було 60 років Марксизму та Ленінізму, ЧЕРЕЗ ЯКІ ми не настільки розвинені як країни Західної Європи. І ніяке православ'я не є причиною того.
А взагалі, я вважаю, що ми всі люди, виховані на православ'ї від діда-прадіда. Частково навіть наша ментальність сформована завдяки православ'ю. І тому я вважаю, що судити, що з католицизмом нам би краще жилося, не можна!

borowed

ну так от,я те і мав на ввазі,що у разі того що католицизм був би головною релігією в Україні,то не було б ніякого Леніна і Сталіна, а також Петра І і повії ІІ

borowed

Як що на те пішло,то поряд завжди були б католицькі держави,які готові були допомогти,хоча не факт звичайно,всі ж завжди думають сершу про себе,а потім про всіх інших.
Не памятаю,хто сказав,що історія не вчить.вона просто карає за незнання  :skull:

Juha

Borowed, пригадай ситуацію з Данилом Галицьким. Як йому Рим обіцяв допомогти. Назвав його королем Галицько-Волинським, а потім...

borowed

Пригадав,і скажу тобі,що Данило Галицький був православним,якщо не помиляюсь,і коронування було потрібне  лише для того,щоб забезпечити лояльність Данила в боротьбі з монголо-татарами,от і все.Просто політика

wildperson

Щоб пiдняти тему- треба прочитати Мусанiфа http://lib.aldebaran.ru/author/musanif_sergei/musanif_sergei_drevnee_kitaiskoe_proklyatie/
Ще у Фрая на цю тему: http://lib.aldebaran.ru/author/frai_maks/frai_maks_gnezda_himer/
Суть така- Боги iснують (насправдi iснують) поки в них вiрять. Коли число вiруючих стае зовсiм малим- боги вмирають.

Marinka

Ну а до чого тут обряд, за яким проводять богослужіння в церкві? Який він має вплив на розвиток чи не розвиток держави? Коли ми починаємо вести полеміку і задавати тон бесіді, ми розуміємо про що говоримо, чи як?;) Головне, що нас похрестили і ми християни (по крайній більшість).
Ну а нарахунок того, хто існує чи не існує, Вища Сила, яку ми можемо називати Буддою, чи Христом, чи Крішною буде існувати незалежно від того будемо ми вірити в неї чи ні;)

wildperson

Маринка, я якраз для того й лiнки давав.. Не буде вона iснувати, якщо в ту Вищу Силу люди не будуть вiрити. Сила та живе за рахунок нас, екскурсii до церкви на Рiздво- то не вiра

Marinka

Цитата: wildperson від 21:24, 27 Листопад 2008
Маринка, я якраз для того й лiнки давав.. Не буде вона iснувати, якщо в ту Вищу Силу люди не будуть вiрити. Сила та живе за рахунок нас, екскурсii до церкви на Рiздво- то не вiра
Я говорила не в людському розумінні про існування.  А скільки разів людина сходила до церкви зовсім не важливо. Між земною і Христовою церквою величезна різниця. Головне, як кажутьв Косові мати Бога в пузі;)

Marinka

Цитата: borowed від 19:53, 23 Грудень 2007
як вважаєте,яка релігія більше підходила б Україні?Як на мене,то якби Володимир охрестив Русь і навязав католицизм,ми б зараз були набагато розвиненішою країною...
Роблю ВЕЛИЧЕЗНЕ зауваження. Надзвичайно некоректне і неправильне питання. Католицизм і православ`я це одна релігія - християнство. Просто 2 обряди Візантійський (наш) і Римський (католицький).

borowed

скажемо так - яке б слово не вжили,а все ж як на мене,то можливо Київська Русь не впала б під ударами монгол,а як би впала,то все ж ми б вели діалог нарівних з європейськими країнами,а не як схизматики,котрих не варто слухати

Marinka

Цитата: borowed від 22:03, 27 Листопад 2008
скажемо так - яке б слово не вжили,а все ж як на мене,то можливо Київська Русь не впала б під ударами монгол,а як би впала,то все ж ми б вели діалог нарівних з європейськими країнами,а не як схизматики,котрих не варто слухати
Ти що, думаєш якщо би ми хрестилися з ліва на право то монголи би нас злякалися і драпанули шо аж гай би шумів? Я от геть не розумію що ти хочеш сказати. Я вже сказала що між православ`ям і католицизмом різниця тільки в церковному обряді. По суті це одне і теж. Я б розуміла твоє запитання як би було поставлене питання - християнство чи мусульманство (буддизм, крішнаїтизм).
Коротеньке введення в історію. Візантія була наймогутнішою, найцивілізованішою державою. Там було сконцентроване все найкраще, аж до 12 століття. І поки твоя кохана Європа пальцем дупу підтирала, Візантія робила відкриття в науці, будувала архітектурні дива. Це раз.

Розкол  (Схизма) християнської церкви на католицьку і православну відбувся в 1054 році.

Європа в темні віка прославилая своїм найкращим церковним інститутом - інквізицією. Щотаке "полювання на відьом" в прямому і переноснуму смислі думаю розказувати не треба. Проіснував цей інститут з 12 по 18 століття. (Ну як?;))
Так що скажи дякую, що то не твоїх родичів розривали на куски шо вони "єретики"

Нас не поважають не через те зщо ми православні, а через те що ми в більшості своїй безхребетні, безініціативні і великі пофігісти.

Вчимо мат. частину, бо напорешся в реальному житті на таку в`їдливу заразу як я, і буде тобі не пособі;)

borowed

те,що  твоя улюблена Візантія була наймогутнішою,зовсім не означало,шо вона хоч раз нас цією могутністю  рятувала.От наприклад,германські рицарські ордени б не йшли походами на схід,Якби там були католики.Один приклад.таких може бути багатенько

wildperson

Цитата: borowed від 22:03, 27 Листопад 2008
Добавлю своi 5 копiйок до Маринки ("..Вчимо мат. частину.."), якщо нудно читати серйознi монографii (а то частiше всьго дiйсно треба себе заставити)- рекомендую популяризатора-лiтератора А.Бушкова, http://lib.aldebaran.ru/author/bushkov_aleksandr/bushkov_aleksandr_chingishan_neizvestnaya_aziya/ ("Чингисхан: Неизвестная Азия "). Неоднозначно звичайно про Чингiза, але про Європу там все правда.