Гуцульська дримба

Автор evilbeast, 11:16, 07 Квітень 2009

Попередня тема - Наступна тема

evilbeast

Шановне панство!
Давайте в цій темі поговоримо про Дримбу - цікавий і таємничий гуцульский інструмент.
Я цікавлюся технолоґією виготовлення дримби. Сам маю гуцульську і дуже полюбляю грати на ній. По краплинам збираю в Інтернеті інформацію по виготовленню цього рідкісного і незвичного інструмента. Хочу зробити собі власноруч :blush2:
Вирішив звернутися до форумчан Косівського форуму за допомогою. Може хтось має інформацію про дримбу, якої немає в Інтернеті чи контакт майстра, який зможе проконсультувати з цього питання. :please:

Для тих, хто раптом не знає, що таке дримба: :znajka
Дримба - щипковий інструмент, який використовується в гуцульському музичному побуті. Невеличка металева підківка зі сталевим язичком посередині притискається до рота. Музикант пальцем защипує язичок, а відповідним придиханням змінює висоту звуку.

-http://www.karpaty.net.ua/articles_23/drymba.php

evilbeast

Ну що, панове форумчани? Невже ніхто не може додати цікаву інформацію до теми? Дримба ж не загально український, а саме гуцульский інструмент, що зберігся саме на Гуцульщині і Косівщині зокрема.
Дивіться: навожу цікаву статтю працівників Цюріхського етноґрафічного музею про їхню мандрівку на Гуцульщину до майстра дримбаря. В статті є опис деяких елементів технолоґії виготовлення інструменту, але нажаль немає опису матеріалів з яких робляться кросна і миндик дримби.
http://www.musethno.uzh.ch/de/publikationen/pdfs/04_2002_DALLAIS.pdf
Агов?! Люди допоможіть в нелегкій справі поширення і розвитку дримбарства.

KosivArt

Фото майстра, а його адресу може знати Геннадій Мельник (pangena @ ukr.net).

evilbeast

Знайшов цікаву інформацію щодо сворення "Maultrommeln" - це австрійський аналоґ гуцульської дримби. На відміну від майстрів Гуцульщини, що роблять дримби або на відкритому вогні, або холодною ковкою, австрійці майже повністю механізували процесс. Подробиці можна прочитати в невеличкій брошурці:
http://khomus.info/pdf/Schlutter.pdf
--------------------------------------------
Стасе, я написав листа Генадію Мельнику й чекаю відповіді :)

vuyko

У фільмі "МУДРІСТЬ КАРПАТСЬКОГО МОЛЬФАРА" Нечай розповідає про технологію виготовлення дримби. Сталь для миндика він рекомендує брати з старої коси. Стосовно Австрійців, я чув, що у Австрії навіть встановили пам'ятник у формі дримби.

rim

Найбільш реально, знайти людей що вміють виготвити гуцульську дримбу у Космачі. Можна спробувати попитати на форумі космацького сайту, а ще краще поїхати в село і поговорити з людьми, там всі добре знаються і обовязково підкажуть до кого конкретно звернутися.
  Справа збереження гуцульської дримби дуже корисна, можливо, через декілька років вже не буде у кого узнати технологію її виготовлення. Удачі.

wildperson

В 1982-1983 Великий Рожен-2 на мiжшкiльному конкурсi художньоi самодiяльностi (хто пам"ятае що то таке?) виставляв двох дримбарiв. Дримби були роженськi, аутентiк. Приiду в серпнi- спитаю мами хто робив...

tapo4ok

Прикольно :) Фото моєї дримби опинилось на форумі :) хех.

Раз такі справи, то ось як я вмію на ній грати: http://nazar.sumno.com/mp3/kolomyjka-by-nazarko-with-drymba-advanced-edition/.

Надіюсь це по темі ;)

KosivArt

odnosel4anka

мій друг з Тернополя цікавиться дримбами... скажіть за скіко мона купити дримбу і де саме в Косові?

julio

Тарас Пасимок

Цитата: odnosel4anka від 15:14, 05 Грудень 2010
мій друг з Тернополя цікавиться дримбами... скажіть за скіко мона купити дримбу і де саме в Косові?

Дримби є у сувенірних магазинах біля автостанції - я сам там купляв! Головне зразу пробувати, бо є багато браку!

odnosel4anka

Цитата: as_tar від 16:17, 05 Грудень 2010
Дримби є у сувенірних магазинах біля автостанції - я сам там купляв! Головне зразу пробувати, бо є багато браку!

пробувати? о_О я не розуміюся в тому ніц... а скіко приблизно коштує?

Тарас Пасимок

Цитата: odnosel4anka від 21:16, 05 Грудень 2010
пробувати? о_О я не розуміюся в тому ніц... а скіко приблизно коштує?

рік тому, я купував 35 грн. за штуку -- з 15 склепаних нормально грали 2 і то одна тікі 2 ноти)

Мені вибрати допомогла сама продавщиця! І ця нова таки краще грає, ніж стара дідова дримба, яку він мені подарував - по-перше м'який метал, по-друге більше нот)

odnosel4anka

Цитата: as_tar від 22:07, 05 Грудень 2010
рік тому, я купував 35 грн. за штуку -- з 15 склепаних нормально грали 2 і то одна тікі 2 ноти)

Мені вибрати допомогла сама продавщиця! І ця нова таки краще грає, ніж стара дідова дримба, яку він мені подарував - по-перше м'який метал, по-друге більше нот)

зрозуміло, дуже дякую :) я навіть не знала, що там ноти є...