Хто що читає в оффлайні

Автор Жирна_Бойова_Панда, 02:11, 08 Квітень 2007

Попередня тема - Наступна тема

Marinka

Закінчила читати "Брати грому". Бомбова книжка. Коломийське видання доречі;) Зараз читаю Юрія Андруховича "Таємниця". Такий собі напівоповідковий напівбіографічний роман. Про життя українських студентів за часів совдепії. І про те як не любили людей які хоч трішки відрізнялися від системи - не доносили, не слухали російську попсу, носили джинси і довге волосся, читали заборонену літературу і висловлювали свої власні думки вслух.  Тобто,  відрізнялися від сірої маси. Досить цікаво. Раджу;)

KosivArt

Зараз перечитую "Антисуржик. Вчимося ввічливо і правильно говорити" Олександри Сербенської.

З передмови: "Відродження України неможливе без духовного відродження нації. А духовний прогрес народу неможливий без глибокого пізнання та освоєння народної моралі, етикету, культури мовлення. Як чемно та шанобливо привітатись, спілкуватись, поводитись в суспільстві? Сподіваємось, що на ці запитання, хоч якоюсь мірою, дасть відповідь цей посібник, покликаний сприяти усуненню деформації української літературної мови, яка на всіх рівнях - лексичному, фразеологічному, граматичному - повинна допомогти підвищити рівень мовленевої культури."

Ось для прикладу кілька фраз:

НеправильноПравильно
Я стіраю на кухніЯ перу на кухні
Купила утюг, глажу більоКупила праску, прасую білизну
Дєвочки, спати!Дівчатка, спати!
Дивись, який йожик!Дивись, який їжачок!
Голольод!Ожеледиця!
А де тут общежитіє?А де тут гуртожиток?
Прівєт!Привіт (здоров, гаразд)!
Пока!До зустрічі!
Там велика очередьТам велика черга
ЗгущонкаЗгущене молоко
Укроп по чому?Кріп по скільки?
Страдаю частим головокружіннямМаю часті запаморочення
ЩебйонкаЩебінь
ЮбкаСпідниця
Стіральний порошокПральний порошок
Продовження будеДалі буде

А ви часто кажете "Прівєт!" коли вітаєтесь? ;)

Juha

Кому, як не нам самим чистити нашу мову!!! Дякую, Стас!!!  :thank_you2:

Єдине, ну ДУУУЖЕ люблю я "Згущонку" :in_love:, а от "Згущене молоко" вже не таке смачне!!! І мені здається, що якщо я буду вживати перше слово, то від цього моя любов до України не зменшиться!!!  ;)

Marinka

Ну коли спілкуюсь рос. мовою, то кажу Привет;)), але коли приїзджаю в Косів, зустрічаю когось зі своїх друзів - а вони мені нарозспів "Прівєєєєєт", то прибила би. Ну не звучить оте "Прівєєєєт" в устах людей які збираються дальше спілкуватися українською. ;)))))

Ілона

:offtopic, але дуже трошки ...  :)

Сидить гуцул  над могилою свого сина та й плаче:
- Йой, синку, та коли ти народився, то я мамі хустку червлену подарував! ...
А коли ти пішов до школи - то тобі портфелика на ремінцях!...
А коли до столиці поступив - то найкращого баранчика  ректору приніс...
А ти, СКОТИНО, приїхав домому і мені кажеш - "Здравствуйте, папо!"  >:D

Я ці "Прівєєєти" терпіти не можу! І так само не люблю і жорстко обс...раю наших обмаскалених косівчан!
Ну що, тяжко сказати "Доброго ранку" ? Чи "Доброго вечора"
Не знаю чи називати тут дівчат, з якими я спілкуюся в Києві, але таки вони  тикають собі пір"я в одне місце і як мавпенята копіюють гламурних баришень - з яких всі сміються... 
Бо воно, перепрошую - в соломі спить і зубами чухається, але з себе "Ста-а-алічную дєвушку" корчить.
Мені одна дівчИна в Косові мозги парила, розповідала, що працює в агенстві моделлю і мусить розмовляти на російській мові - ну не розуміють її на роботі! Бідаха!
А мені так за себе встидно було - думаю, оце у неї життя!
А я з двома дітьми, з псами-котами, вічно в банєках і пеленках...  не живу - а існую...
І я їй  вірила - бо вона файна і пристойно одягнена була.
Російську ще не вивчила а українську не забула - і вона таким диким суржиком розмовляла! Страшно було слухати! Але блистіла і переливалася розповідаючи про поїздки за кордон!

Але коли я випадково цю "модель"  побачила на парапеті на Либідській з масажорами і китайськими тапочками - я чуть не впала!
Вона мене також побачила і кудась шуганула в бік, щоб заховатися.
Але я зробила вигляд ніби не помітила її - бо шкода стало...
Та чи мало у нас людей котрі їздять до Києва "кубики дров" возять! Всі якось нормально до цього ставляться і не цураються - бо встидно вкрасти, а не заробити!

Я дуже стараюся розмовляти українською мовою, але з нашим гуцульським діалектом. Хоч іноді у мене пролітають "перли" - але то несвідомо  :nenayu
І за десять років у Києві - я без потреби слова не сказала російською.

4ornush

Не в тому діло якою мовою ти говориш, а як ти нею говориш. Українська мова дуже гарна, чому б не продемонструвати це зайвий раз? А то так, ніби немає чим пишатись..
  Зараз, доречі, читаю Антоненка-Давидовича "Як ми говоримо?". Дуже цікава книга, всім рекомендую.

Ілона

Я про неї багато чула!
А Ви маєте електронний варіант?  :coffee

borowed

о.....прочитав "Кафку на пляжі" Харукі Муракамі.Хто пробував?

KosivArt

Читаю Ю. Шилова "Пути Ариев".
Українські кургани старші від єгипетських пірамід, українські боги старші грецької міфології, індійська культура - це робота українських пращурів, які переселились туди з низин Дніпра...

Juha

Стас, в мене викладач в інституті є Шилов. Старший дідок, сильний історик, археолог, один із засновників музею під відкритим небом Переяслав-Хмельницького (щось накшталт Пирогово). Він нас возив на екскурсію туди і це все розповідав. Так що я підозрюю, що він і автор цієї книжки одна і та ж особа, але мене дивує, чому вона російською мовою. Він нам доводив, що місто Єрусалим засноване українцям, а Ісус Христос родом із Західної України (хоча я це чула ще коли в школі вчилася). Також йому стоїть пам'ятник десь в Центральній Україні.
Шилов проводив розкопки дуже багатьох курганів. І розшифрував одну зі старослов'янських легенд про праматір, яка зображена на маленькій картинці. Тоді не було письма, а писали просто палочками і рисочками. Він розповідав, що досліджував її 18 років. Дуже цікавий дядько. А, ще розповідав, що наші кургани зображені на картинах одного відомого художника, який шукав Шамбалу (Я забула його прізвище, пошукаю, напишу).
Так що, Стас, даш мені почитати??? Я таке дууууже люблю. Буду дома десь через 2-3 тижні протягом 5-7 днів. Я вспію прочитати і повернути!!!

KosivArt

Добре, передам Лесі Іванівні :)

Marinka

Цитата: Juha від 13:14, 28 Липень 2008
А, ще розповідав, що наші кургани зображені на картинах одного відомого художника, який шукав Шамбалу (Я забула його прізвище, пошукаю, напишу).

Один з найвідоміших художників який був в Російській експедиції - Микола Реріх. Більше відомих художників у подібних експедиціях участі не брали. А таких експедицій було аж 2. Наша і німецька (Гітлерівська).

Juha

Точно!!! Дякую, Марінка!!!

Juha

KosivArt