Українська література

Автор Тарас Пасимок, 17:00, 17 Січень 2011

Попередня тема - Наступна тема

ploskonos

Цікаво,в моїх руках було два варіанти цієї книги.Другий називався "Посол Урус-шайтана".
Чи це різні видання відрізнялись?В основному текст збігався.

yaro my

Теж читав в дитинстві Володимира Малика епопею про Арсена Звенигору. Перша книга називалась "Посол Урус-шайтана", друга - "Фірман султана", третя - "Шовковий шнурок". Тоді сприймалось на ура. Для позакласного читання в середньому шкільному віці саме те що треба.

Juha

Це тетралогія, тобто Таємний посол складається з чотирьох книг:
1. Посол Урус-Шайтана
2. Фірман султана.
3. Чорний вершник.
4. Шовковий шнурок.

wildperson

Цитата: Juha від 22:28, 29 Січень 2011
А я Малика вже в студентські роки для себе відкрила. Звичайно почала з "Таємний посол". Найулюбленіша його книга. До-речі, знайома з його правнучкою. То вона казала, що його книг взагалі не читала. Я трохи була шокована, просто вона не з таких, що нічим не цікавляться. Вона досить розумна і любить читати... Але чого так - не знаю......... Хоча їй трохи стидно було.

http://flibusta.net/b/114414 - але це тільки перша книга з роману Таємний посол.
Йой! Дякую, виправила руки, я шукав цiленаправлено саме укр. оригiнал, а там всi 4 частини, пропустив(

Juha

І ще - також для середнього шкільного віку. Якщо хтось не читав. Обов'язково прочитайте. Для підняття настрою. Мені один дядько порекомендував. Я вже пичала в якійсь темі.
Всеволод Нестайко "Тореодори з Васюківки" - http://flibusta.net/b/117668

ploskonos

Йо,це бомба.Я б сказав ,що це класика української літератури для дітей.
"А-ба-ба-га-ла-ма-га" недавно видавала його,всім рекомендую.

На козацьку тематику ще дуже гарно писав Чайковський."На уходах","Олюнька" - дуже захоплюючі твори,в дитинстві зачитувався.

Marinka

Відкрила для себе недавно роман В.Лиса - "Століття Якова". Надзвичайна книга. Дія роману відбувається мовби в трьох площинах – протягом  останнього столітнього року поліського селянина Якова, за п'ять років до того, коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і протягом майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події – все знову постає перед очима Якова. Людини, котра пережила своє століття, розмовляє з цвіркуном, що живе у його старій хаті, з коханою Зосею, яка для нього теж жива, чекає листа від порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема...

Marinka

Цитата: ploskonos від 11:34, 30 Січень 2011
Йо,це бомба.Я б сказав ,що це класика української літератури для дітей.
"А-ба-ба-га-ла-ма-га" недавно видавала його,всім рекомендую.

На козацьку тематику ще дуже гарно писав Чайковський."На уходах","Олюнька" - дуже захоплюючі твори,в дитинстві зачитувався.
Гарно писав, але я чомусь завжди боялася ту Олюньку читати)))))) Якось там дуже яскраво описали ту бідну Олюньку, коли вона втопилася....

Тарас Пасимок

Цитата: wildperson від 00:57, 30 Січень 2011
Укр. лiтературу читаю виключно стару, сторiчноi давностi. Може модератор мене й зможе зацiкавити, надiюсь на то, поки що з сучасних авторiв я не осилив й 20 сторiнок. Сумнонудно, нецiкаво, планку тримають лише вiршi (я би сказав- на порядок вище сучасних росiйських, але то IMХO).
P.S. Булгаков i Гоголь не сказав би що вважали себе росiйськими, швидше космополiтами, але писали по росiйськи, як i Шевченко, до речi, (проза вся). Може укр. мова не дуже для худ. прози, бiльше для вiршiв (купа виключеннь, але в цiлому?)

жодним чином не ставлю собі за мету агітувати і пропагувати сучасну українську літературу!

Хоча я читав більшість сучасних авторів та їх творів, я не вважаю їх хорошим прикладом для наслідування чи найкращою літературою для читання, бо такою для мене завжди буде література західна, яка по факту в сотні разів якісніша за укр. та рос. літературу!

Тарас Пасимок

Серед українських сучасних поетів на перше місце я поставив би Ліну Костенко

З прози для мене кращий  - Юрій Покальчук (якщо комусь цікава його творчість можу дати почитати)

(він слухав нашу музяку - казав тексти ок, це для мене в той час було важливо - на жаль, він вже помер!

Malva Landa

Цитата: as_tar від 14:56, 02 Лютий 2011
З прози для мене кращий  - Юрій Покальчук (якщо комусь цікава його творчість можу дати почитати)

якраз маю намір взятися за нього :)
"можу дати почитати" мається на увазі книжки чи електронний варінт?

Тарас Пасимок

Цитата: Malva Landa від 15:06, 02 Лютий 2011
якраз маю намір взятися за нього :)
"можу дати почитати" мається на увазі книжки чи електронний варінт?

якби мався на увазі електронний варіант, то я б сказав, що можу вислати на пошту, як напр. Ліну Костенко  :)

Malva Landa

неуважна я сьогодні  :crazy:

Надаю перевагу читанню звичайної книжки, але у зв'язку зі зростанням цін на друковану продукцію, розглядаю електронні варіанти. Ну і обмін книжками практикую :)

Тарас Пасимок

Цитата: Malva Landa від 15:27, 02 Лютий 2011
неуважна я сьогодні  :crazy:

Надаю перевагу читанню звичайної книжки, але у зв'язку зі зростанням цін на друковану продукцію, розглядаю електронні варіанти. Ну і обмін книжками практикую :)

я теж читаю чи слухаю переважно в електронному вигляді!

Думаю, для обміну книжками для читання варто створити окрему тему!

Тарас Пасимок

До речі, в українській "блогосфері" - де переважають молоді люди віком до 35 років з вищою гуманітарною освітою і проукраїнськими патріотичноми настроями (ІМХО) вже 3 дні жорстоко гноблять Ліну Костенко за її новий роман "Записки..."

Стосовно цього хочу сказати, що прочитав десь 25% книжки і далі читати не хочеться зовсім!)

Виходить, що я з ними солідарний в певній мірі!)

П.С. Ліна Костенко раптово перервала свій тур по Україні

Каталізатором такого рішення видатної письменниці стали "провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру", повідомляється на сайті видавництва.