Щодо євреїв у Косові - тільки завдяки їм, у нас така гарна центральна частина міста. тому я вважаю, що їм треба надати ту можливість виконувати свої обряди. Але ні в якому разі, не підтримую, щоб це робити масштабно... Всіх грошей всеодно не заробиш... І тим більше, то не ті люди, що будуть тратити свої мані на послуги, які їм можуть в Косові надати, проте права такі будуть качати, що нам мало не покажеться. Тому, на мою думку, вони собі тихенько в музей чи куда там прийшли, зробили своє діло - і пішли. Я думаю, що тільки так вийде, як писав julio, і гуцули ситі, і хасиди цілі.
На рахунок центральної частини - то гарна вона стала ,коли знесли нетрі,побудовані на початку 20-го століття євреями.Назвіть мені хоть один будинок,який має якусь історичну чи архітектурну цінність.
На рахунок якості будівництва - повинні розуміти,що євреї фактично кочовий народ,сьогодні вони живуть в Косові,бо є гешефт від продажі солі,а завтра там,де є кращий гешефт.Будинки будували на халяву,хто стикався з реконструкцією - може розказати:порожнини в стінах сміттям засипані.Тому всі ті старі будинки,на відміну від польських чи австрійських - перекособочені і потріскані.
На рахунок заробляння грошей на паломниках:десь 3-4 роки тому,після чергових скарг міської ради на несакціоновані шабаші в приміщенні музею,що належить громаді Косова,прийшли листи,з якогось міністерства,з проханням дозволити паломникам-хасидам здійснити відвідини священного для них місця.
Паралельно на засідання виконкому з"явився представник Франківської турфірми,і в письмовій формі зобов"язався перевести на рахунок міськради невелику суму грошей,бо площу потім потрібно комусь підмітати.
Ми їм дали дозвіл,обряди провели,грошей не заплатили.
Оце ілюстрація їхнього відношення до нас.