Ваші улюблені рецепти!

Автор Juha, 12:55, 05 Лютий 2008

Попередня тема - Наступна тема

Ілона

Хм... Я не можу описати в грамах, тому що готую "на око"! :nenayu
Муку (бажано просіяну), яйце - одне давайте, бо коли більше - тісто буде занадто "тугим", трошки солі і додавайте тепленької водички!
Не гарячою розбавляйте, а як кажуть - літепло.
І треба дуже добре і довго  вимішувати - щоб тісто було в"язким!
І не клеїлося до рук.

Ну далі по стандарту - вирізаємо кружальця, даємо начинку, гарненько защипуємо краєчки!
Тільки не грубо! Тому що боковинки не зваряться!
В киплячу воду добавляємо трошки олії - тоді вареники не будуть злипатися!
І стоїмо, помішуємо...

Я признаю тільки вареники з барабулькою і бринзою!
Трохи зі скрипом їм з квашеною капустою...
А солодкі геть не люблю  :(
Дуже подобаються вареники на другий день, коли їх підсмажувати в гарячій пательні - робиться хрумка скоринка. 

Зажарочка має бути з гарного куска сала, і коли утворяться шкварочки добавляємо порізану цибульку!
Доводимо до золотистого кольору і щедро помиваємо!
Зверху сметанки і ...:nyam

wildperson

Записав, дякую (все крiм цибулi, бррр :bad:). Але толку з того... Якби в мене було то "око", а так тут лиш практика/експерименти поможуть, нема здоров"я й часу щосуботи варениками (на варениках) тренуватися :nea:, тому i хотiв "рецепт для педантичнобезтолкових :)

Ілона

Розумієте, "педантичнобезтолковий"  :) -  нам головне результат - в"язке і гарне тісто!
Я спочатку даю приблизно 350 грам і яйце, а вже потім і водички доливаю і муки досипаю...
Головне - гарно вимішати, для цього потрібно до-о-о-овго старатися і мати міцні руки!
І вже під долонею відчуваєш коли тісто "дозріває"!
Воно пластичне робиться!
І дійсно досвід набереться з практикою - тут не допоможе накапати в каплях...
І час треба мати і куражу трохи!
Я от ніколи не готую їжу, коли немаю настрою! :nea:
Краще напівфабрикати приготувати або в сусідній ресторанчик заскочити.

А коли я жила в Косові - то вареники завжди бабуся у неділю готувала!
Так само і я переймаю традиції - в неділю раненько встаю і починаю робити вареники...
До них готую салат "Дністер" - дрібно шаткуємо капусту, розтираємо з сіллю і чекаємо поки стече сік.
Добавляємо порізану напфівкільцями цибулю, вітчину копчену або ковбаску "Салямі", порізану палочками, зелений консервований горошок, зелені багато і заправити майомезом.
Салат дуже швидко робиться - бо після тіста руки болять  :)
Також можна добавити підсмажені кубики хліба і посипати зверху.

І в неділю всі дружно снідаємо, а потім завалюємося на диван і дивимося якийсь прикольний фільм або мультик.
І нічого не робимо  :acute:

Marinka

Цитата: Ілона від 12:42, 18 Листопад 2008
Я признаю тільки вареники з барабулькою і бринзою!
Трохи зі скрипом їм з квашеною капустою...
А солодкі геть не люблю  :(
Дуже подобаються вареники на другий день, коли їх підсмажувати в гарячій пательні - робиться хрумка скоринка. 

Зажарочка має бути з гарного куска сала, і коли утворяться шкварочки добавляємо порізану цибульку!
Доводимо до золотистого кольору і щедро помиваємо!
Зверху сметанки і ...:nyam
Йой, люди, янайшла рідну сестру! Нас розучили в роддомі, то шо в нас пару літ різниці то ніц;) Е, я ж так само люблю вареники!!!!! І такі самі;)

KosivArt

Ну все, після такого «Зажарочка має бути з гарного куска сала, і коли утворяться шкварочки добавляємо порізану цибульку!» мушу іти на обід :)

Ілона краще розказує! ніж показують по тв :) Тобі добре працювати на радіо :)

Ілона

На жаль, після аварії у мене трошки порушена координація речі  :(
Так що радіо не канАє...
А так то в мене швидка реакція і чітко сформульована думка у спілкуванні!
Я коли працювала в юридичній фірмі - мене відправляли у самі конфліктні ситуації! :pleasantry:

Завтра буду холодець готувати - так що готуйтеся, панове!  :rules

Ілона

Холодець, або як кажуть у нас студенец вимагає до себе багато часу і акуратності...

Отже основа - беремо  дуже гарно помиті свинячі вуха і ніжки з ратичками. Добре відшкрябайте!
Бо вуха - то окрема пісня  :) Я середину розрізаю щоб файно промити...
Коли є хвіст - також добре! Можна і шкірки від сала дати!
Деякі господині варять холодець зі свинячої голови - але коли я нагадаю як ті очі виколупувала і сокирою гепала :threaten:
До тепер плями по стінах на кухні  :threaten:
Я обов"язково додаю ще гарненький кусок телячих ребер, свинину, курячі окорочка - у мене здоровезна каструля і всі гості люблять побільше мНяска...

Все це заливаю холодною водою, чуть присолюю і ставлю на великий вогонь, накриваю кришкою.
Коли закипить, то роблю вогонь до маленького (коли не зменшимо - буде мутним бульйон!) і кришку наполовину відкриваю - нехай собі булькає.
Ругулярно знімаю жир (в окремий судочок) і ставлю зверху великий листок капусти - вона лишню "сальність" забирає.
І дуже смачно потім її тихенько з"їсти  :blush2:

Готовність визначаємо по тому, як віддаляється м"яско від кісток на ніжках.
Дивіться не переваріть - вуха мають бути чуть хрумкі...
Головне баланс - не розварене м"ясо і пальці мають чуть злипатися...
Додаємо моркву - дві цілих морквинки до половини розрізані на хрестом, тоді робиться "розочка" і ще дві - вирізаю зірочки, кубики, палочки і інші фігурки!
Не забуваєми про цибульку - вона має бути з "хвостиком" - щоб не розварилася!
Тому що майже всі не люблять варену цибулю - а я обожнюю, бо не затримую в бульйоні дуже :)
Додаємо корінь петрушки ВЕЛИКИЙ - бо потім задовбетеся шукати :)))перець горошком і поламаний лавровий листочок - який потім також не забудемо викинути, правда?  :)

Коли ми побачили що м"яско готове, то починається саме цікаве і тяжке...
Я добавляю спеції - спеціальні для холодця і кип"ячу ще три хвилини постійно помішуючи!
Витягуємо м"ясо на велику тарілку, виганяємо на фіг свіх псів-котів-голодних родичів і ставимо стинути!
За цей час ОБОВ"ЯЗКОВО проціджуємо бульйон!
Там можуть бути дрібненьки кісточки, котрі портять зуби і репутацію газдині!
У мене є спеціальне сито - воно настільки дрібненьке, що затримує саму децельну кісточку!

Потім я сідаю на кухні, включаю телевізор і починаю відділяти м2ясо від кісток!
Це є дуже до-о-о-овга і марудна процедура...
Але так як я роблю холодець на вихідних - по "ящику" купа розважальних програм  і мені дуже весело! :sarcastic_hand:
Жирні місця, шкірку я відділяю в окремий судочок де вже є жир, котрий я зібрала з бульйону і заморожую - воно потім дуже гарно йде в фарш на голубці!

Розібравши все мНясо я його легенько стріпую (підкидаю) в кастрюлі з кришкою, щоб перемішалося і чуть підсолюю - що не розвалювалося...

За цей час нас чистесенький і прозорий бульйончик чуть остине - в нього можна додати добре продавлений часничок!
Але це на любителя...
І чуть приперчуємо!
Обов"язково пробуємо бульйон тоді, коли він чуть остине і "натягнеться" - тільки завджи окремими ложками! :znajka

В тарілочки знизу художньо ставимо кусочки м"яса, варену моркву і заливаємо бульйоном, зверху занурюю до половинки гілочки кучерявої петрушки.
Ставимо в холодильник, але щоб там не було "пахучих2 продуктів- бо холодець дуже натягує запахи на себе...
В Косові у мене шикарнющий підвал є, а тут я іноді ставлю на засклений балкон - коли холодна пора року..

Дужу добре студенец йде з хроном, цвіклями або оцтом!
Але найліпше він смакує з горівкою  :music

Всім гарного апетиту і файного набутку  :nyam

KosivArt

Смакота!  :good:
Я люблю холодец з оцтом :)

Слухай, тобі дійсно треба книжки видавати, а Роман Печижак буде робити файні знимки їдла для ілюстрацій :coffee

wildperson

вiдвiдую часом цей док: http://kulinaria.nnm.ru/ (не реклама, просто для прикладу), пропоную Iлонi завести таке саме тут :nyam (кабель тiльки знайти, що загубила :))
P.S. А я ще люблю студенець з хрiном i гiрчицею (вони зараз е "в одному флаконi). Ну й горiвочки трошки, без того тут нiяк :za4ot

Ілона

Marinka

О! хочеться якийсь  смачний новорічний салатик, щоби гості попробували і язик проковтнули;)

Ілона

А з чим?
Ти здається морепродукти любиш?  :blum3:
А вони зараз ой які недешеві  :(

Marinka

Цитата: Ілона від 11:25, 25 Листопад 2008
А з чим?
Ти здається морепродукти любиш?  :blum3:
А вони зараз ой які недешеві  :(

Ну та так;))) Ну якийсь такий, щоби приготувати тазік, але щоб на столі був не тіко той "золотий тазік" зі салатом. Мені подобаються салати  вареними овочами (тіко не олівє, не шубу і не вінегрет). Надіюся на твій професіоналізм;)

Ілона

Салат "Поляна грибів"...
В емальовану мисочку ставиш мариновані грибочки (бажано шампіньйони) шапочками вниз, змазуєш майонезом, посипаш НЕ дрібно нарізаною зеленню, порізаною соломкою шинкою, тертою вареною барабулькою, тертим сиром, дрібно порізаними вареними яйцями, майонезом, цибуля кубіками, знову барабулькою, знову яйцями і зверху також сиром!
Файно притискаєш ложечкою, щоб шари утрамбувалися але і делікатно - щоб не перемішалися  :)
Ставиш на ніч в холодильник і накриваєш кришкою, котра менша за діаметр миски - щоб гніт був!
Перед тим, як подати на стіл акуратненько, легосенько стукаєш щоб продукти відділилися від країв і тверезою ручкою перевертаєш на тацю! 
Усьо! :hello

Marinka