Олег Тягнибок: Третя революція не за горами Викладаю тільки деякі моменти з статті, з оригіналом ви можете ознайомитись тут:
http://www.tiahnybok.info/inshi_zmi/dokument003344.html...
А якщо російська стане другою державною, що станеться?Це буде катастрофа. Нещодавно я давав інтерв'ю вашим білоруським колегам, вони розповідали, яка зараз ситуація з білоруською мовою, після того, як там була введена друга державна російська. Білоруська мова зникла з побуту, з державних установ. Ось і відповідь на те, що може статися в Україні. У нас же немає проблеми з російською мовою, її не треба захищати. У нас треба захищати українську мову.
Тобто це буде просто катастрофа. В жодному разі не можна цього допустити.
Чи змінилось щось в Україні після позачергових виборів?Нічого не змінилось. Ситуація тільки загострилась. Те, про що говорила "Свобода" ще до виборів - так і сталося. Ситуація полягає в тому, що не політики конкурують між собою, конкурують так звані олігархи. Чи це Коломойський, чи це Ахмєтов, Пінчук, Жеваго, Порошенко, Губський... Це люди, які скуповують землю, які контролюють в своїх руках переважну більшість всіх матеріально-фінансових статків української держави, в їхніх руках є надра, підприємства, засоби масової інформації і самі політичні партії. Вони їх фінансують, вони їх підтримують, і відповідно оця боротьба - не між політиками, а між олігархами. І якщо ще до виборів Ющенко з Ахмєтовим домовився при посередництві США, значить, буде так. І хто би не розказував про якісь коаліції - буде так, як вони домовились. Це і лягло в основу Наказу про розпуск парламенту. Шкода, що народ наївно сприймає, наче це якась боротьба, протистояння.
Чи можливо швидко очистити владу?Теоретично для цього треба не так багато часу. Приймається Закон, і згідно цього Закону ведеться кадрова політика. Практично - це є трошки складніше, тому що зрозуміло, що буде певний опір. І з тим опором треба буде боротися, але це буде залежати від сили тієї влади, і того, наскільки ця влада буде мати політичну волю для того, щоб чинити люстрацію, оприлюднювати списки агентури КГБ, як це робили чехи, поляки. Нам треба зробити так, як зробили вони. І не треба лякатися, що у нас більша половина людей фактично мала би піти під люстрацію. Нічого страшного. У нас є купа народу, які зараз закінчили інститути і швендяються без роботи. Це молоді люди, які не пам'ятають радянської системи, яким треба давати роботу, і роботу в державних органах влади. Таким чином завдяки люстрації можна вирішити проблему працевлаштування молоді.
Чи оптимістичним ви бачите майбутнє нашої країни взагалі? Якщо все буде продовжуватися так само і далі - що буде з Україною?Якщо все так буде тривати - буде погано. Але ми сподіваємося, що скоро все зміниться.
Як саме?Політика така річ, що, по-перше, ніколи не можна прогнозувати, по-друге, все може настільки швидко змінитися, що навіть і не вчуєтеся. Наприклад, якщо б ми з вами зараз сиділи в середині серпня 1991 року і ви б мене запитали: "Якщо через два тижні не буде Радянського Союзу?", ми би з вами обоє над тим посміялися. Але пройшло два тижні і Радянського Союзу не стало. Тому політика - це не тільки мистецтво керувати державою, це ще й компроміси, це несподіванки. Є дуже багато факторів, які будуть впливати на розвиток української держави.
Я думаю, чим більше сьогодні принижують українців - тим швидше вони дадуть реакцію. Ми говоримо про те, що має бути третя революція. Але це має бути національна революція.
Чи набереться стільки патріотів, щоб зробити революцію?Набереться. Знову ж таки, якби ми з вами сиділи два роки тому, за місяць до Помаранчевої революції, і ви мене спитали: "Чи набереться стільки людей?" - це здалося би утопією. Коли перший раз скликали на мітинг 1 листопада, то думали: "Як би було класно, коли тисяч п'ятдесят можна було зібрати!"...
Революція - вона на те і революція, що штучно не робиться. Повинна існувати передреволюційна ситуація, якої поки що немає в Україні. А якщо вона буде - то народна хвиля буде такою, що вона зможе знести все навколо. Але це повинно бути не так, як під час Помаранчевої революції, коли одні мільйонери боролися проти інших мільярдерів для того, щоб самими стати мільярдерами. Мають бути інші мотиви.
До речі, мені здається, що оця третя революція, це відродження України, піде не з Заходу. Західна Україна - вона вже змучилася бути п'ємонтом. Відродження піде з центру України, саме там найбільша перспектива розвитку українського. Там збереглася традиційна, материнська база українського духу. Тільки ці приховані струни треба знайти.