Про двомовність в Україні

Автор KosivArt, 09:56, 24 Травень 2007

Попередня тема - Наступна тема

KosivArt

Багато тих, хто пропагує двомовність в Україні, найчастіше посилаються на приклади Швейцарії та Канади (і навіть США), як країн, які функціoнують в дво- або багатомовній парадигмі. Співіснування мов - це завжди співіснування культур. Прихильники двомовності натякають на те, що це не так вже й погано. Дійсно, чому б Україні не наслідувати приклади Швейцарії чи Канади, не розширювати обрії сприйняття світу, не зосереджуючись тільки на власному досвіді, а через офіційне визнання російської мови долучитися до однієї з потужних світових культур та скористатися її надбаннями? Нащо замикатися у собі, обмежувати себе своїм власним городом, перетворюватися на неминучу провінційність, яка лякається будь-якого впливу?

Читати повну статтю:
http://community.livejournal.com/ua_mova/494317.html#cutid1

Опришок зь Кьичірив

Стасік чому це філософська тема?

KosivArt

З натяжкою може бути і філософська :)
Пропонуй іншу тему - одразу переміщу в неї.

bardyn

Дві державні мови в одній країні - це дуже затратна справа. Тому оправдана за умов рельної історичної полікультурності та високого рівня забезпечення соціальних стандартів.
В умовах України двомовність - це ідея тих, хто в ідеалі бачить одну державну мову, яку зараз пропонують як "другу" чи "офіційну".
З іншої сторони держава не може опускатись до зарегульовування усіх сфер життя людей. Скрізь, поза виконанням державних обов'зків, кожен вільний використовувати той спосіб спілкування (включаючи мову), який сам вільно обирає.
В Україні живуть народи, що не мають іншої батьківщини, крім України. Зокрема кримські татари, кримчаки, гагаузи. Для них мусять бути створені умови для збереження їх культурної ідентичності. Саме тут слід застосовувати європейське законодавство про регіональні мови.

borowed

знаєте,якшо на те пішло, то українській мові недовго залишилось, якшо мовна політика не перестане бути ліберальною і не стане консервативною.я в києві живу, і кажу це вам з впевненістю100%.укр мова знову, як і 19ст стає прерогативою села,а отже провінції..особисто для мене це дуже гнітюча думка((((.але діти мої говоритимуть українською, це я обіцяю

KosivArt

Вірно. А політика залежить від влади в державі. Як їй (політиці) бути консервативною, якщо ренегати, типу партії регіонів, кожного разу перед виборами піднімають мовне питання.

borowed

це все політиканство,заради  того щоб їх підтримала лишня пара москалів.тут справа лише в тому,що мовне питання геть не цікавить Раду,їм цікаве лише те,на чому можна заробити гроші.жаль,що Тягнибок не прпойшов,це наша остання надія на світле майбутнє, якшо і він  мене розчарує,то це повністю дискредитує український націоналізм.не дай нам Боже такого

KosivArt

Нічого, зате він набрав більше ніж минулого разу. Прогрес є, Свободу не спинити!

borowed

так то воно так, але ми все ж втрачаємо час, який нам ніколи быльш не повернути,і це робить мені боляче.

borowed

та руська розкладка клави мене доконає)))

borowed

хоча тема в нас наразі не політична,але кв\рутиться навколо саме неї,та ше й навколо наших улюблених північнич сусідів,чия розкладка мене доконає))

Juha

Я також живу в Києві. Працюю тут з людьми, які посідають далеко не останнє місце і в бізнесі, і в політиці. І хочу сказати, що з кожним роком в Києві українська мова поширюється. Якщо років 5 назад ти в магазині звертався українською мовою до продавця, бачив тільки вилуплені очі продавця і нічого не чув у відповідь. То зараз навпаки всі стараються розмовляти українською мовою. В нас навіть наші філії з Донецька й Луганська спілкуються зі мною українською. Тому я хочу сказати, що результат є. Наступний приклад, коли я вчилася, батьки моїх одногрупників зі мною розмовляли російською, вони не вміли по-іншому. Їхні діти вже навпаки. Нехай в них далеко не ідеальна мова, але прогрес іде. І тому я думаю, що ще через 5 років буде дуже непоганий результат. Тільки якщо, не дай Боже, визнають другу державну мову - російську. Тоді зразу ж цей процес піде в другу сторону. Будем надіятися, що Конституційної більшості з цього питання не набереться!!!

KosivArt

Це добре, що є прогрес.

А питання другої державної кожного разу піднімається синьо-білими перед будь-якими виборами. Це просто їхні ПР-манагери більше ідей свіжих не мають, а питання мови - воно завжди на темі.

Мені ще цікаво, чому всі "зірки" коли перебираються до Києва починають розмовляти російською? Сходу, для прикладу, можу назвати І. Білик, Т. Повалій (все-одно чути шо "гакає"), El Кравчук, а Кузьма Скрябін по Інтеру лиє таким дешевим суржиком, що вже краще б російською розмовляв.

Це Київ до Москви ближче, чи вони встидаються українською розмовляти? Га? Хто може пояснити це явище?

Juha

Не може Кузьма чистою мовою розмовляти по тій простій причині, що він її не знає. Але за те, що він старається, я навпаки його поважаю!!! Я вважаю, що тут справа не в близкості Москви. Шоу-бізнес - це теж політика. Але й тут є прогрес і зміни.

До речі, замічав хтось за маленькими дітьми, коли вони бавляться, то спілкуються з іграшками російською???

KosivArt

Дітям треба менше дивитись телевізор.